Picture of the author

19 de setembre del 2022

Montserrat Forners, Millor Pa de Pagès Català 2022

El representat de la fleca de Barcelona, David Hernández, es proclama guanyador a la final celebrada a Barberà del Vallès


El jurat de la Final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2022, presidit per l’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, va proclamar David Hernández, de la fleca Montserrat Forners (Barcelona), guanyador del Concurs, en un acte celebrat al Teatre Municipal Cooperativa de la ciutat vallesana.

El Concurs Millor Pa de Pagès Català, convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, té com a objectiu donar a conèixer la professionalitat dels flequers i flequeres integrats a la IGP Pa de Pagès Català, l’únic pa que té a Catalunya el segell de màxima qualitat que reconeix la Unió Europea.

David Hernández, de 40 anys, està al capdavant de l’obrador de la fleca Montserrat Forners, fundada l’any el 1894, i radicada al barri barceloní del Guinardó. Hernández ha estat també Millor Llonguet de Catalunya.

Quan parlem de Montserrat Forners fem menció d’una fleca que actualment està dirigida per la quarta generació dels Casamitjana; en concret pel Marc Casamitjana. Marc, ajudat encara pel seu pare Francesc, és un altre exemple de les noves “fornades” flequeres. Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, va treballar durant més d’una dècada a diverses multinacionals, fins que va arribar el moment de pensar què fer amb l’empresa familiar, i en Marc va tenir clar que no volia ser la generació que tanqués el negoci. Així que va entrar de ple a l’empresa, a embrutir-se  en farina i a marcar-se l’objectiu de passar d’una fleca de barri a una petita empresa moderna, dinàmica i en creixement. David Hernández és un dels puntals d’aquesta “nova” Montserrat Forners.

Montserrat Forners s’emporta un premi en metàl·lic de 2.000 euros i una placa acreditativa com a guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2022.

A part de David Hernández, els altres finalistes van ser Mònica Gregori, (L’Obrador dels 15, Barcelona) Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona), Joan Urrea (Forn Artesà l’Espurna, Berga), i Francesc Massana (Forn Massana, Cornellà de Llobregat).

Aquesta Final, sense dubte, ha estat la més disputada fins ara per las experiència dels classificats. Andreu Bertran ha estat cinc vegades finalista i proclamat Millor Pa de Pagès Català 2019; Francesc Massana ha estat tres vegades finalista i Mònica Gregori i Joan Urrea, han estat també a dues finals. Només Hernández s’estrenava a una final del Concurs Millor Pa de Pagès Català. 

El jurat de la final estava format per Xavier Garcés, alcalde de Barberà del Vallès, que va exercir la presidència, per la restauradora Ada Parellada (Restaurant Semproniana), Pepi Expósito, secretaria de l’associació Som Comerç, Som Barberà; el guanyador de la final del Concurs de 2021, Andreu Galceran (Forn Cal Mosso, Vilassar de Dalt) i el president del Consell Regulador, Antoni Figuera.

Com és reglamentari al Concurs, els jurats van valorar els pans finalistes a partir d’un tastet a cegues que inclou aspectes com el color, l’aroma, el sabor, la cocció, el pes i la conservació del pa durant 24 hores (ja que disposen per la seva valoració d’un pa elaborat el dia abans de la final i un altre del dia). El jurat valora de 0 a 10 punts cadascun d’aquets apartats. 

El Concurs Millor Pa de Pagès Català és un acte obert al públic, i mentre els jurats estan deliberant davant dels assistents es produeixen sorpreses. Enguany, el Mag Maximiliano va ser l’encarregat d’animar l’espera del resultat del Concurs. Entre les més de 350 persones assistents a l’acte, hi era el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia; el Gerent de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona, Sergi Vilamala; diversos regidors dels ajuntaments de Barberà del Vallès, Barcelona, Berga i Cornellà de Llobregat; el president i la gerent de la Federació Catalana DOP-IGP, Josep Pere Colat i Sònia Pina, respectivament; el president de la DOP Pera de Lleida, Gerard Pujol; el president del Gremi de Flequers de Barcelona, Jaume Bertran; el vicepresident del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Jordi Morera, i representants de la Cambra de Comerç de Barcelona i PIMEC Comerç del Vallès Occidental, entre d’altres.

Aquesta ha estat la vuitena final del Concurs Millor Pa de Pagès Català. Els anteriors guanyadors del Concurs han estat Ernest Righetti (Righetti Forners, Gavà), Sílvia Marqués (Pastisseria Marqués, Alfarràs), Xavier Pàmies (Forn Sistaré 1910, Reus), Miquel Guich (Forn del Passeig, Barcelona), Josep Miquel Canut (Forn Codina, Vilaller), Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona) i Andreu Galceran (Forn Cal Mosso, Vilassar de Dalt).

Paraules de l’alcalde

Xavier Garcés, alcalde de Barberà del Vallès, va fer la cloenda de la Final destacant que “l’ofici de forner i de fornera és una feina molt sacrificada però també molt gratificant. La majoria treballen durant la nit, ja què d’aquesta manera, quan s’obre la botiga, els pans estan acabats de fer. A Barberà tenim una família de forners i forneres que va iniciar la seva activitat l'any 1962 i que s'ha mantingut amb l’objectiu de continuar amb la tradición familiar i la passió pel pa. La Carme Coromines i Cladellas i el Jaume Valls i Saladelafont, pares de l'Eulàlia Valls i Coromines, que continua aquesta tradició”, en referència al Forn de Barberà, integrat al Consell Regulador. I va demanar un aplaudiment per aquesta fleca.

Vídeo resum de la Final


Últimes notícies

InterSICOP 2024, a tres mesos de la seva celebració, ja té reservat el 85% de la seva superfície

InterSICOP 2024, a tres mesos de la seva celebració, ja té reservat el 85% de la seva superfície

30 de novembre del 2023

El Forn del Passeig es proclama guanyador  del Millor Pa de Pagès Català 2023

El Forn del Passeig es proclama guanyador del Millor Pa de Pagès Català 2023

3 d’octubre del 2023

La final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2023  tindrà accent barceloní

La final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2023 tindrà accent barceloní

6 de juliol del 2023

Aquesta pàgina utiliza cookies