3 d’octubre del 2021
El jurat de la Final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2021, presidit per l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, va proclamar Andreu Galceran, del forn Cal Mosso (Vilassar de Dalt), guanyador del Concurs, en un acte celebrat dissabte passat a l’Auditori Convent dels Caputxins de la capital d’Alt Empordà.
El Concurs Millor Pa de Pagès Català, convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, té com a objectiu donar a conèixer la professionalitat dels flequers i flequeres integrats a la IGP Pa de Pagès Català, l’únic pa que té a Catalunya el segell de màxima qualitat que reconeix la Unió Europea.
Andreu Galceran, de 36 anys, que està al capdavant de l’obrador de Cal Mosso des de fa una dècada, representa la sisena generació d’aquesta fleca, fundada el 1838. L’Andreu i la seva germana, Anna, no semblaven destinats a treballar a la fleca familiar. Andreu va estudiar un mòdul de grau superior i després va fer-ne Empresarials. “Vaig estar treballant uns anys a la banca, fins que em vaig donar compte que aquell no era el meu camí”, apunta l’Andreu.
Quan ja portava cinc anys a l’obrador, va engrescar la seva germana Anna per incorporar-la al negoci. L’Anna, que també tenia estudis universitaris i era en aquells moments la responsable de màrqueting a Catalunya d’una de les empreses multinacionals més importants del món, tampoc es va pensar gaire la seva decisió.
L’Andreu s’emporta un premi en metàl·lic de 2.000 euros i una placa acreditativa com a guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2021.
A part de l’Andreu Galceran, els altres finalistes van ser Forn Artesà l’Espurna de Berga (Joan Urrea, Berga), Forn Sistaré 1910 (germans Tomàs i Xavier Pàmies, Reus), Forn Padró (Marc Padró, Barcelona) i Fleca i Pastisseria E. Valls (Anna Valls, Sabadell).
Els cinc finalistes es van proclamar a l’eliminatòria prèvia que es va fer a l’Escola de Flequers Xavier Vilamala (Barcelona), on hi van participar un total de 30 flequers i flequeres el passat més de juliol.
El jurat de la final estava format per Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres, que va exercir la presidència, pel cuiner Paco Pérez (Restaurant Miramar de Llançà), cinc estrelles Michelin; el periodista gastronòmic Salvador García-Arbós; el guanyador de la final del Concurs de 2019, Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona) i el president del Consell Regulador, Antoni Figuera.
Com és reglamentari al Concurs, els jurats van valorar els pans finalistes a partir d’un tastet a cegues que inclou aspectes com el color, l’aroma, el sabor, la cocció, el pes i la conservació del pa durant 24 hores (ja que disposen per la seva valoració d’un pa elaborat el dia abans de la final i un altre del dia). El jurat valora de 0 a 10 punts cadascun d’aquets apartats.
Cada pa està identificat amb un número de l’1 al 5 assignat a cada finalista mitjançant un sorteig que efectua el secretari del Consell Regulador, Alfredo M. Verdegay, i només ell sap el número assignat a cada finalista. Aquestes identificacions són lliurades en un sobre tancat a la presidenta del jurat abans de començar la deliberació dels jurats. Efectuada la votació, la presidenta del jurat obre el sobre i pot proclamar de qui és el pa numerat que ha obtingut la major puntuació.
El Concurs Millor Pa de Pagès Català és un acte obert al públic, i mentre els jurats estan deliberant davant dels assistents es produeixen sorpreses. Enguany, la companyia La Bèstia Peluda va ser l’encarregada d’animar l’espera del resultat del Concurs.
Aquesta ha estat la setena final del Concurs Millor Pa de Pagès Català de l’Any. Els anteriors guanyadors del Concurs han estat Ernest Righetti (Righetti Forners, Gavà), Sílvia Marqués (Pastisseria Marqués, Alfarràs), Xavier Pàmies (Forn Sistaré 1910, Reus), Miquel Guich (Forn del Passeig, Barcelona), Josep Miquel Canut (Forn Codina, Vilaller) i Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona).
30 de novembre del 2023
3 d’octubre del 2023
6 de juliol del 2023
Aquesta pàgina utiliza cookiesAquesta pàgina utiliza cookies per millorar l'experiència d'usuari